کولر گازی، نوعی سیستم تهویه مطبوع میباشد که سرمایش و گرمایش در آن بوسیله تراکم و انبساط نوعی گاز مبرد انجام میشود. ساختار کولر گازی به گونه ای است که علاوه بر اینکه رطوبت هوا را افزایش نمیدهد، رطوبت هوا را کاهش نیز میدهد و به خاطر همین ویژگی بهترین انتخاب برای مناطق شرجی که هوای آنها رطوبت زیادی دارد میباشد.

کولر گازی

نحوه کار کولر گازی

 نحوه کار کولر گازی در حالت سرمایش به این صورت است که کمپرسور، گاز مبرد داخل مدار کولر گازی را مکیده و بعد از متراکم کردن آن با فشار زیاد و دمای بالا به سمت کندانسور هدایت میکند. سپس گاز مبرد در داخل کندانسور بر اثر تبادل دما با هوا، گرمای خود را از دست داده و تبدیل به مایع میشود و بعد از آن از طریق لوله مویی یا شیر انبساط با فشار کم و دمای پایین وارد اواپراتور میشود. در این هنگام هوای محیط که توسط فن داخلی در حال مکش است با برخورد به بدنه اواپراتور و تبادل دما با گاز مبرد دمای خود را از دست داده و خنک میشود و دوباره به بیرون دمیده میشود و به این ترتیب محیط خنک میشود. گاز مبرد مایع نیز که گرمای محیط را جذب کرده به حالت بخار در آمده و دوباره وارد کمپرسور میشود و این چرخه ادامه می یابد.

نحوه کار کولر گازی

نحوه کار کولر گازی در حالت گرمایش توسط یک شیر چهارطرفه تغییر میکند، به طوری که گاز مبرد از کمپرسور مستقیماً به سمت اواپراتور هدایت میشود و در آنجا گرمای خود را از دست داده و باعث گرم شدن بدنه اواپراتور و در نتیجه محیط میشود.

 

کولر گازی اسپلیت

کولر گازی اسپلیت (کولر گازی دو تکه ای) که به اختصار اسپلیت نامیده میشود، نوعی کولر گازی میباشد که از دو قسمت خارجی و داخلی تشکیل شده است که واحد خارجی (یا کندانسور) و واحد داخلی (یا پانل) نامیده میشوند.

اسپلیت

واحد داخلی که شامل شیر انبساط و اواپراتور (تبخیر کننده) میباشد در داخل اتاق یا سالن نصب میشود و واحد خارجی که شامل کمپرسور (متراکم کننده) و کندانسور (چگالنده) است در بالکن، پشت بام یا روی دیوار خارجی ساختمان نصب میگردد. ارتباط واحد داخلی و خارجی به وسیله دو خط لوله مسی برقرار میشود که یکی با قطر بیشتر برای عبور گاز به داخل کمپرسور و کندانسور و دیگری با قطر کوچکتر برای انتقال مبرد مایع شده از کندانسور به سیستم شیر انبساط و اواپراتور میباشد.

در مدلهای بزرگتر میتوان برای صرفه جویی در فضا از یک کندانسور هوائی مشترک به عنوان واحد خارجی برای چند واحد داخلی استفاده کرد که سیستم چند پانلی نامیده میشود.

نوشتن دیدگاه